Моята количка
Моят потребителски профил

Маратонки Jordan

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.

Историята на маратонките Jordan, или откъде започна всичко…

Едва ли по света има човек, който да чуе словосъчетанието „маратонки Jordan“ и да не го свърже с най-великия баскетболист на всички времена – Майкъл Джордан. Макар че той прекрати своята кариера в американската Национална баскетболна асоциация (NBA) през 2003 г., както неговото име, така и маратонките Jordan продължават да се радват на изключително широка популярност и да са обичани от милиони хора по света. Самият Майкъл Джордан е известен още и с прякора си „Въздушния“ (Air Jordan), спечелен благодарение на високия му отскок в стотиците изиграни мачове през годините. Неговите постижения включват отличителните награди, сред които: шесткратен шампион на NBA със своя отбор Chicago Bulls; двукратен олимпийски шампион с националния баскетболен отбор на САЩ; шесткратна титла за „Най-полезен играч“ във финалите на NBA, същата, но петкратна титла в редовния сезон и отново същата, но трикратна титла в Мача на звездите. В края на своята кариера той е пенсиониран от NBA с най-висок среден резултат от отбелязани точки през своята кариера в Асоциацията.

Легендата Майкъл Джордан

Маратонки Jordan 1
Маратонки Jordan - полети с тях!

Влиянието на Майкъл Джордан надхвърля в пъти отбелязаните точки и спечелените през различните първенства награди. Той започва професионалната си кариера в баскетбола като новобранец-дебютант в края на октомври, 1984 г. в отбора Chicago Bulls, а почти 20 години по-късно завършва кариерата си като културна икона с множество последователи и поддръжници, които мечтаят да се доближат поне малко до постиженията, постигнати от самия него. Личният му стил вдъхновява и се превръща в причина за много аматьори-фенове на баскетбола да направят своите първи крачки от малкото квартално игрище близо до блока, към професионалния баскетбол и големия терен. Одобрението на публиката личи много силно още от първия сезон на неговата игра – броят на хората по трибуните нараства значително, а дори феновете на противниковите отбори изглеждат доволни да видят как техният отбор-фаворит губи, стига да имат възможността да се насладят на шоуто на Майкъл Джордан по време на мача.

Индивидуалност във всяка стъпка

Личният стил на баскетболиста е толкова автентичен и уникален, колкото и уменията му, демонстрирани на терена. Той е познат на света освен с отличната си баскетболна игра, и в качеството си на рекламно лице на спортния гигант Nike, какъвто го познаваме днес, с маратонките Jordan. Към онзи момент обаче компанията е все още с малък годишен оборот и в пъти по-незначителен рекламен бюджет. Решението за подписване на договор с все още неразгърналия своя потенциал Майкъл Джордан е донякъде рисковано, но това е, което го прави още по-вълнуващо! Взима се решение за лансиране на маратонките Jordan с големи очаквания, надхвърлени многократно от огромния интерес на феновете. Интересното е, че само малко по-рано маратонките, с които виждаме баскетболистът на терена, са единствено с марка Adidas и Converse. Немците обаче пропускат своя шанс да повярват истински в младата звезда и да му предложат това, което правят Nike. А днес направената инвестиция се изплаща хилядократно не само от финансова гледна точка, но и имайки предвид славата и още по-стремглавото израстване на компанията с негова помощ.

Първо поколение маратонки Jordan

Маратонки Jordan 2
Маратонки Jordan - само за зала

Оригиналният първи модел маратонки Jordan – Air Jordan I, е произведен през далечната 1984 г. и лансиран на пазара в края на същата година. Дизайнът е дело на триото Питър Муур, Тинкър Хатфийлд и Брус Килгор. Макар изначално да са въведени на пазара в спортната индустрия, насочвайки се към баскетболните играчи, впоследствие маратонките Jordan започват да се появяват и в различни модели, които могат да бъдат носени от различни хора, за различни цели и в ежедневието. Комбинацията от цветове на първия модел маратонки Jordan, Air Jordan I, включва предимно червено и черно, както и бяло, но в доста по-малка степен. Непосредствено след официалното им представяне, тогавашният председател на NBA – Дейвид Стърн, изказва публичното си възмущение от лансирания модел на маратонките Jordan, заради твърде малкия дял на бял цвят. Мнението му се основава на т. нар. „51-процентно правило“, определящо преобладаващото присъствие на бял, черен или сив цвят, което да се появява върху маратонките на спортистите в Националната баскетболна асоциация. То е в сила до края на сезона през 2009 г., когато бива отменено. Поради опозицията, която среща първия модел на маратонките Jordan, Nike представя нов модел, наситен с повече бял цвят. Първият модел маратонки Jordan използват противоречията в историята си като конкурентно предимство, внушавайки на феновете на марката, че всеки, който ги носи, по някакъв начин се свързва със забраненото и „незаконното“. Това прави маратонките Jordan дори по-желани и отличителни от останалите спортни предложения на пазара. Обновеният дизайн пък се свързва с подобрени характеристики, като премиум кожено изпълнение с черни слоеве и сини акценти. Поради голямото търсене на модела маратонки Jordan, след изчерпването на лансирани модели в периода 1985-1986 г., през 90-те години и през първото десетилетие на 21. век са пуснати нови, ретро серии, изкупени така бързо, както и предходните.

Второ поколение маратонки Jordan

Успехът на маратонките Jordan от първото поколение насърчава Nike за пускането на следваща линия Air Jordan II през 1986 г. за началото на новия баскетболен сезон. По дължината на цялата подметка на новите маратонки Jordan са поставени въздушни балончета за максимален комфорт, като подобрение на оригиналния модел. Лансирането на Air Jordan III се превръща в изключително ключова стъпка в историята на маратонките Jordan. Към онзи момент Майкъл Джордан е готов да се откаже от партньорството си с Nike, но новият модел маратонки Jordan го кара да размисли и в крайна сметка променя изцяло намеренията му. Това са първите маратонки Jordan, които включват видима част от обувката, изпълнена с въздух, която се намира под петата и новото лого „Jumpman“, което изобразява самия Майкъл Джордан, отскочил към баскетболния кош. Рекламната кампания на модела е една от най-успешните за Nike. В самото начало моделът на маратонките Jordan е лансиран с логото „Nike Air“ в задната част на маратонките Jordan, но впоследствие то е заменено от логото „Jumpman“ и надписа “Air” под него, подобно на модела Air Jordan VI. Тези маратонки Jordan са известни и като най-любимите на най-великия баскетболист – затова и той ги носи на много от най-запомнящите се и важни мачове в своята кариера. Подобно на предходния модел маратонки Jordan, след официалното лансиране през 1988 г., следва пускането на многобройни ретро бройки маратонки Jordan, този път и в различни, нови цветове.

Все по-оригинални и, същевременно – автентични

Маратонки Jordan 3
Маратонки Jordan - висок клас

Четвъртото поколение маратонки Jordan – Air Jordan IV, е и първото, достъпно за глобалния пазар. Предлага се в четири цветови комбинации, които с лекота могат да се открият не само в американските спортни обекти. През 1990 г. със съвсем нова визия радва и следващото поколение маратонки Jordan – Air Jordan V. Новите маратонки Jordan се отличават със светлоотразителен език, прозрачна гума на подметката и фин текстил, използван от двете страни на обувката. Следва модел Air Jordan VI в преобладаващ един цвят, с подсилена подметка, по изискване на самия Майкъл Джордан, за да не пострада Ахилесовото му сухожилие, което носи тежестта на цялото тяло, особено когато краката са силно натоварени. Маратонките Jordan – Air Jordan VII и VIII, се отличават поетапно с премахване на видимия в подметката въздух и логото на Nike, и увеличаване на теглото на обувката. Причината е именно осигуряването на по-голяма защита за крака. Цветовите комбинации на този модел маратонки Jordan също стават по-интересни и разнообразни, а връзките обхващат ходилото по-здраво. Air Jordan IX са лансирани след първото пенсиониране на Майкъл Джордан през 1993 г., така че той никога не е играл в NBA с тях. Подобно на предходните модели маратонки Jordan, и този включва вътрешен чорап и акценти от набук. Върху подметката са изобразени символи и фрази от различни държави, което прави тези маратонки Jordan много по-международни. С тях е обут великият баскетболист на статуята в United Center в Чикаго, Илинойс. В следващите модели маратонки Jordan – Air Jordan X, XI, стремежът е към олекотяване на обувката в допълнение към осигуряването на комфорт и сигурност от обувката. Визията също се подобрява, за да изглеждат още по-привлекателни за търсенето на аудиторията. Поколенията маратонки Jordan достигат до Air Jordan XX3, като след двадесетия модел, дори римските цифри са допълнени с арабски, като допълнителен белег за тяхното усъвършенстване и развитие в унисон със своето време.

Надяваме се да сме събудили твоя интерес, разказвайки историята на маратонките Jordan, и това да е достатъчно, за да разгледаш моделите маратонки Jordan, които избрахме да бъдат част от продуктовия ни каталог!

Историята на маратонките Jordan, или откъде започна всичко…
Легендата Майкъл Джордан
Индивидуалност във всяка стъпка
Първо поколение маратонки Jordan
Второ поколение маратонки Jordan
Все по-оригинални и, същевременно – автентични